Jumlah Masjid Di Malaysia

Salam. Saya telah nyatakan di dalam post sebelum ini iaitu untuk mendapatkan bilangan masjid di Malaysia. Baiklah. Saya telah membuka laman web myMasjid: http://www.mymasjid.com.my

Di dalam laman web ini ada bahagian direktori masjid di Malaysia. Semoga Allah swt memberikan pahala yang besar kepada mereka-mereka yang berjaya mengumpulkan data ini.

Alamat masjid ini juga ada disertakan. Lawatlah ke sana. Jika ada yang berhajat untuk bermusafir, direktori ini sangat handy. Kalau rajin, sebelum memulakan perjalanan, periksa dulu lokasi masjid dengan laman web maps.google.com. Boleh dapat koordinat gps dan memudahkan anda mencarinya. Tapi, di Malaysia ini, kita bertuah sebab ada papantanda yang menunjukkan arah ke masjid. Terima kasih JKR.

Menurut bilangan di dalam direktori ini, jumlah masjid di Malaysia ialah sebanyak 5,005 buah kesemuanya. Jumlah ini mungkin telah bertambah sekarang…

Jika ada purata 50 orang jemaah mengerjakan solat Jumaat bagi setiap masjid. Jumlah jemaah pada hari Jumaat sahaja mencecah 250,250 orang. Ini kiraan purata. (* Saya pasti bilangan sebenarnya mencecah jutaan orang).

Baiklah. Kita cuba pula kira bilangan jemaah pada waktu waktu biasa. Purata jemaah bagi setiap masjid untuk subuh, zohor, asar maghrib dan isya ialah 20 orang bagi setiap masjid. (* Saya pasti lebih dari ini). Maka jumlah untuk setiap waktu itu ialah 100,100 orang di seluruh Malaysia. Amat sedikit berbanding jumlah rakyat yang beragama Islam di sini. Adakah ini menandakan bahawa institusi masjid telah gagal menjadi pusat kegiatan ummah? Atau umat Islam di Malaysia menganggap masjid itu hanya untuk orang lain mengimarahkannya dan mengecualikan diri dari turut serta?

Baiklah. Cuba kita fikirkan jumlah umat Islam (sahaja) yang berada di Pusat Membeli Belah One Utama dari waktu ia memulakan perniagaan hinggalah waktu tamatnya iaitu pukul 10 malam setiap hari. Agak-agak berapa ramai? Berapa lama pula bagi setiap pengunjung OU ini menghabiskan masa di sana? 1 jam, 2 jam atau sehari suntuk?

Jadi secara logik, mana lebih berjaya memujuk manusia untuk turut serta di dalam aktivitinya? Masjid atau Pusat Membeli Belah? Mungkin selepas ini, ceramah dan kuliah agama juga boleh diadakan di pusat membeli belah ya…

Fikir-fikirkanlah. Semoga umat Islam akan bangun semula dan menjadikan masjid sebagai parlimen setiap kawasan dan setiap aktiviti sekitarnya dirancang dan dipelopor oleh pengunjung masjid.

Allah yang Maha Mengetahui.

Advertisements

1 Comment (+add yours?)

 1. dholtuku
  Apr 28, 2016 @ 15:11:17

  2016.

  Bilangan masjid berdaftar JAKIM telah bertambah.

  Rujuk laman web:

  masjid.islam.gov.my

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: